Kinesitherapie

Kinesitherapie

Verschillende specialisaties binnen kinesitherapie

Manuele therapie

Heb je last van een blessure of pijnlijke gewrichten? Dan kan manuele therapie je zeker helpen! Een manuele therapeut behandelt en herstelt je bewegingsapparaat zodat acute en chronische pijnklachten verholpen worden.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam. Tijdens manuele therapie wordt er onder andere gewerkt aan een betere lichaamshouding en een betere beweging van je gewrichten. Meestal zijn de resultaten al direct na de sessie voelbaar. Je hebt minder pijn en bewegen gaat een stuk soepeler.

Werkwijze manueel therapeut

Manuele therapie gaat meestal van start met een intakegesprek en een uitgebreid onderzoek. Via verschillende spiertesten, gewrichtstesten, coördinatietesten, enz. krijgt de manueel therapeut een beter beeld van je klachten en blokkades.

Op basis van alle verzamelde informatie zal je manueel therapeut een behandelplan op jouw maat opstellen. Het herstellen of revalideren kan gebeuren aan de hand van mobilisaties, zachte manipulaties van de gewrichten, oefentherapie, enz.

Bij een mobilisatie worden op een zachte, kalme en vrijwel pijnloze manier de gewrichten in je lichaam bewogen. Bij een manipulatie laat de manueel therapeut je gewricht een kleine, snelle beweging maken waardoor deze terug in de juiste positie komt. Beide technieken focussen op het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in je lichaam.

ManueleTherapie

Sportkinesitherapie

Heb je een sportblessure? Zoek je begeleiding op maat om je sportprestaties te verbeteren? Of wil je weten hoe je overbelasting voorkomt? Een sportkinesitherapeut is jouw deskundige.

Wat is sportkinesitherapie?

Sportkine is een specialisatie binnen de kinesitherapie die zich richt op recreatieve en professionele sporters. Enerzijds wordt er gefocust op het behandelen van sportblessures en anderzijds op het voorkomen ervan. Een sportkinesist begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurt en weet perfect waarom en hoe je geblesseerd raakte. Bij het opstellen van een revalidatieplan wordt steeds naar jouw specifieke situatie en mogelijkheden gekeken. Zo word je tijdens je herstel altijd vakkundig begeleid. Wil je jouw sportieve doelen zo snel mogelijk halen zonder jezelf daarbij voorbij te lopen? Ook dan kan je bij een sportkinesist terecht. Deskundige begeleiding van de sportkinesist kan letsels door overbelasting voorkomen en zorgt voor een trainingsplan op maat.

Deze therapie bestaat vnl uit :

Revalidatie
Sportmassage
Sporttaping

Tevens zijn wij als praktijk verbonden aan voetbalclub KFC Witgoor Sport en nemen de taak op ons om al de spelers van de club zo goed mogelijk te begeleiden in het uitoefen van hun sport.

Bij het begeleiden van sporters in het algemeen is het belangrijk om aan screening en preventie van sportletsels te doen. Het team van kinesisten is daarom ook opgeleid om  via tools en meettechnieken de sporter hier optimaal in te begeleiden.

InBalans-16 (Groot)
Veld_buiten

Wat is Dry Needling?

Een techniek die gebruikt kan worden bij de behandeling van myofasciale triggerpunten

Het aanprikken van de triggerpunten geeft een kortdurend verkrampt gevoel, die meestal de typische (uitstralings)pijn van de patiënt nabootst. Daarna zal de spier ontspannen en kan u vaak al onmiddellijk gemakkelijker bewegen. Achteraf kan de spier wat stijf aanvoelen, maar dit is echter van tijdelijke duur.

Het is GEEN accupunctuur. De enige gelijkenis tussen accupunctuur en dry needling is het gebruik van naalden.

Wat zijn myofasciale triggerpunten?

Een triggerpunt is een microscopisch kleine zone binnenin een streng van gespannen spiervezels. Deze gespannen spiervezels kunnen door verschillende fysiologische processen niet meer ontspannen, en vormen zo een gespannen spierknoop.

Hoe ontstaan deze triggerpunten?

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van triggerpunten in spieren:

Acute of chronische overbelasting van de spier
De spier moet harder werken om een andere verzwakte of gespannen spier te ondersteunen.
Beperkte mobiliteit van spieren of gewrichten, waardoor de spier constant op spanning staat.
Beperkte belastbaarheid in snelle vermoeidheid van de spier.
Geknelde zenuw
Emotionele stress en/of spanning

Het is belangrijk om te weten dat dit GEEN ontsteking is van de spier.

Wanneer kan Dry Needling toegepast worden?

Deze techniek maakt deel uit van de totaalbehandeling van patiënten met zowel acute als chronische spier gerelateerde klachten. Voorbeelden zijn lage rugpijn, nek- en schouderpijn, spanningshoofdpijn, migraine, peesontstekingen, spierkrampen, …

DryNeedling2

Lymfedrainage methode Vodder

Heb je last van vochtophopingen of oedemen in je lichaam? Voelen je benen pijnlijk en zwaar aan? Of heb je last van gezwollen enkels? Dan kan kinesitherapie met lymfedrainage een uitkomst bieden. Contacteer een kinesist om je lymfestelsel te stimuleren en pak vandaag nog je lichamelijke klachten aan.

Wat is lymfedrainage?

Lymfedrainage is een behandeling die het lymfestelsel stimuleert.
Het doel van lymfedrainage is overtollig lymfevocht beter en sneller af te voeren.
Hierdoor kunnen heel wat gezondheidsproblemen worden aangepakt.

Het menselijk lichaam bestaat namelijk voor bijna 80% uit vocht.
Dit bevindt zich in lichaamscellen, lymfebanen, hersenbanen en bloedbanen. De taak van dit vocht is onder andere de afvalstoffen uit je lichaam verwijderen en zo zorgen voor een beter afweersysteem.

Deze lymfedrainage is een natuurlijke functie in je lichaam. Door stress, ziekte of trauma kan het echter zijn dat er onvoldoende doorstroming plaatsvindt en dat er een vochtophoping, of oedeem, ontstaat.

Een kinesist stimuleert via lymfedrainage de vochtdoorstroming en verwijdert de vochtophopingen in je lichaam. Het resultaat is o.a. een goede immuniteit, minder stress en een betere hormoonbalans.

Lymfedrainage behandeling: hoe werkt het?

Lymfedrainage therapie start meestal met een vraaggesprek waarbij o.a. je klachten en het verloop van de behandeling in kaart wordt gebracht. Lymfedrainage is pijnloos en verlicht steeds jouw persoonlijke klachten.

De lymfedrainage behandeling kan op verschillende manieren gebeuren:

  • Manuele lymfedrainage

    Bij manuele lymfedrainage wordt één lichaamsdeel per keer behandeld. De manuele lymfedrainage verloopt meestal volgens de Dr. Vodder methode. Dankzij zachte, spiraalvormige massage wordt er een pompende druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen. Zo kan het overtollige vocht in je lichaam worden afgevoerd.

  • Lymfetaping

    Bij lymfetaping wordt gebruikgemaakt van een tape met liftende werking. Hierdoor wordt de onderhuidse circulatie verbeterd en de afvoer van overtollig lichaamsvocht gestimuleerd.

  • Lympha-mat gradiënt

    toestel voor intermitterende pressotherapie

Behandelen oedeem klachten

Lymfedrainage behandelt vochtophopingen in de armen, benen, het gezicht, de buik, enz. Deze oedemen kunnen zorgen voor verschillende fysieke en mentale klachten. Door het lymfestelsel te stimuleren worden afvalstoffen en bacteriën uit je lichaam afgevoerd.

Lymfedrainage kan daardoor helpen bij diverse klachten zoals:

Zware en vermoeide benen
Overtollig vocht in de enkel
Oedemen of zwellingen na een ongeval of operatie
Lymfedrainage

Zwangerschapskiné

Waarom perinatale kiné?

Zwangerschapsgym of perinatale kinesitherapie is aangewezen voor (prenatale) en na (postnatale) de bevalling.

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de vrouw ingrijpende veranderingen en bijna onvermijdelijk steken typische zwangerschapskwaaltjes de kop op. Vaak wordt ook met enige angst tegen de bevalling zelf aangekeken.

De impact van een zwangerschap op het vrouwelijk lichaam wordt nog steeds zwaar onderschat. Wij kunnen u helpen om deze mooie, maar soms moeilijke periode zo comfortabel mogelijk door te brengen.

Wanneer?

Prenataal wordt aangeraden om vanaf 20 weken zwangerschap de kinesitherapie te starten.
Postnataal starten we bij een natuurlijke bevalling na een 5-tal weken, bij een keizersnede wacht je best 7 tot 8 weken.

Waaruit bestaat perinatale kiné?

  • Geven van aangepaste oefentherapie en houdingscorrecties om zwangerschapskwaaltjes (rugklachten, oedemen, pijn ter hoogte van het bekken…) tegen te gaan.

  • Training van de bekkenbodemmusculatuur om het risico op incontinentie te verkleinen.

  • Aanleren van de verschillende ademhalingstechnieken tijdens de bevalling.

  • Inoefenen van baringslessen om goed voorbereid te zijn op de bevalling.

  • Wederopbouw van spierkracht en fysieke conditie na de bevalling.

  • Bovendien geeft de kinesitherapeute een antwoord op al uw vragen zodat u met een gerust hart naar de bevalling toe kunt leven.

Zwangerschapskinesitherapie

Sportgerichte Osteo-ethiopathie

Deze behandelstrategie gaat op zoek naar de primaire laesie, om zo de adaptieve laesie (=klachten van de patiënt) te kunnen behandelen. De plaats van de klachten komt uiteraard niet altijd overeen met de oorzaak van de klachten. Een combinatie van Osteopathie, Kinesiologie, Chiropraxie en Manuele therapie, en de connectie met het Viscerale Systeem en Voeding, wordt gebruikt om de patiënt en de sporter in zijn geheel te behandelen.

Gecombineerd met oefentherapie, is Osteo-ethiopathie een zeer effectieve manier op de patiënt en de sporter zo snel mogelijk weer fit te krijgen.

Dynamic Taping

Er zijn verschillende soorten tape. Dynamic Tape wordt zeer frequent gebruikt bij zowel sporters als bij patiënten met verschillende soorten klachten. In tegenstelling tot de klassieke Kinesiotape, heeft Dynamic Tape WEL een sterke biomechanische functie: optimaliseren van de spierfunctie, ondersteunen van de gewrichtsfunctie, houdingscorrectie, optimaliseren van de beweeglijkheid en aanpassen van het bewegingspatroon.

Verder kan Dynamic Tape ondersteunen bij pijndemping en lymfatische problematiek. Bij sporters kunnen met Dynamic Tape verschillende spieren en spiergroepen in de correcte positie optimaal getraind worden.

Dynamic_Taping
Scroll naar boven
Scroll to Top